۶ علامت خطر پیش از یک خرید هیجانی
اگه بخواهیم ساده و مختصر توضیح بدیم ؛خرید هیجانی یا خرید احساسی به خریدی گفته می شود که با هدف بهبود روحیه و نه رفع نیاز انجام می شود. یعنی خرید میکنیم به این خاطر که حال مان بهتر شود و نه بخاطر نیازی که به آن کالا داریم.
بسیاری از روانشناسان معتقدند که خرید به خصوص برای خانمها می تواند سبب بهتر شدن خلق و خوی انها شود و در کاهش استرس میتواند موثر باشد . اما خب این خرید باید معقولانه و خارج از افراط باشه ، چرا که میتواند به وخیم شدن اوضاع اقتصادی شخص و حتی خانواده بی انجامد.
ما در این مقاله به ۶ نشانه قبل از انجام یک خرید هیجانی میپردازیم تا با مشاهده ی اونها بتونید از انجام یک خرید هیجانی اجتناب کنید :
-
۱- زمانیکه بدنبال رضایت فوری هستید
زمانیکه سطح استرس شما بالاست و شما احساسی مانند اضطراب و بی قراری دارید ، ممکن است برای فرار از آن احساس منفی بدنبال یک حس رضایت و لذت باشید. خرید می تواند این احساس رضایت و لذت را برای شما فراهم آورد اما فقط بصورت موقتی….
پس قبل از خرید زمانی را تصور کنید که مثل همیشه با خریدهای خود به خانه بر میگردید و آن حس اضطراب و بی قراری مجدد به شما باز میگردد.
-
۲- توجیه خرید با عبارت “من شایسته ی این هستم “
زمانی که شما در حال تماشای اجناس داخل ویترین یک مغازه هستید و یا ماشین های داخل یک نمایشگاه اتوموبیل را نظاره میکنید ممکن است یک جمله به ذهن شما خطور کند،” من شایسته این ماشین (لباس ، خانه، …) هستم ” .این صدای شیطانی و وسوسه انگیز با یک هدف از درون شما بر می خیزد و آن ارضای حس برتر بودن است .این همان حسی است که گاهی دوست دارید خود و داشته های خود را اصطلاحا به رخ دیگران بکشید .اگر زیاد این صدا رو می شنوید و نتوانید این حس فقدان رو با داشته های واقعی زندگی خود پر کنید ، پس باید برای یک سلسله از خرید های احساسی آماده شوید
-
۳- شنیدن یک خبر خوب و یا بد مالی
اگر سرمایه گذاری انجام داده اید و بتازگی خبر مالی خوبی را در اون باره دریافت کرده اید قبل از صرف بودجه ی بیشتری برای اون موضوع خوب فکر کنید و در مورد آن خبربیشتر تحقیق کنید. یا حتی یک خبر اقتصادی بد هم میتونه به یک خرید هیجانی منجر شود. مانند وضعیتی که چندی پیش بدلیل شرایط ناپایدار اقتصاد کشور بروز یافت و در نتیجه شاهد خرید های هیجانی برخی از کالاها مثل رب گوجه ، روغن و اقلام بهداشتی توسط مردم بودیم.
-
۴- خرید برای از بین بردن استرس
بسیاری از افراد به هنگام مواجهه با یک عامل استرس زا به غذا ،سیگار،مواد مخدر و یا خرید روی می آورند.شما اگر سابقه ی خرید هیجانی دارید بهتر است در زمان مواجهه با استرس ، از مراکز خرید و فروشگاههای اینترنتی دور شوید. در این مواقع با یک دوست صحبت کنید ، به حمام بروید و از طریق دیگری با شرایط استرس زا مقابله کنید
-
۵- رقابت با دوستان ، اقوام و اعضای خانواده
اصطلاح رایج آن ” چشم و هم چشمی ” است . از جشن عروسی خواهر تان گرفته تا ماشین باجناق و طلاهای جاری . با این موضوع کامل آشنا هستیم و نیاز به توضیح بیشتری نیست. اما هر وقت میخواهید با این مقایسه ها اقدام به خرید کنید ، بهتر است یک گام به عقب برگردید و به این سوالات پاسخ دهید: ” تاثیر این خرید بر روی کیفیت زندگی من چقدر است ؟” ،” با انجام این هزینه آیا کیفیت رابطه ی من با همسر( دوست ، اعضای خانواده ) بهبود می یابد و یا بالعکس باعث تنزل آن می شود؟” ، ” یک روز(یک هفته و یا یکماه ) بعد چه حسی خواهم داشت ؟”
-
۶- گرسنگی یا تشنگی پیش از خرید
وقتی گرسنه هستید برای خرید مواد غذایی به فروشگاه نروید. خرید در زمان گرسنگی باعث می شود در میان قفسه ها و مواد غذایی چیده شده به سمت موادی بروید که از قبلا قصد خریدشان را نداشته اید و فقط در آن لحظه میل به خوردنشان دارید. همچنین بعد از ورزش و ساعات کار بدلیل اینکه خسته و گرسنه اید و قند خون تان پایین است ،به سوی مواد چرب و نوشیدنی های قندی می روید.
فهرست خریدتان را از قبل آماده کنید، طوری که پیش از اینکه وارد فروشگاه شوید دقیقا بدانید چه می خواهید.